Økologi
Biocirkulatorer er økologiens ”missing link”. Selv ret små gårde på 5-10 ha kan få en fornuftig driftsøkonomi med en lille biocirkulator, fordi både næringsstofforsyning og varmeforsyning til boligen kan dækkes med et anlæg. Og dyrkes der højværdiafgrøder, som enten har brug for et varmeboost i foråret til forkultivering eller som er afhængig af tørring i sensommeren – ja så forbedres driftsøkonomien endnu mere. Tænk på et biocirkuleringsanlæg som en lille lokal gødningsfabrik. Alle gårdens afgrøderester bliver puttet i det, og grøngødningen i sædskiftet høstes og kommes i anlægget. Fra en grøngødningsafgrøde der ompløjes og er forfrugt for næste afgrøde er det kun omkring 1/4 af det kvælstof kløveren producerer, der bliver tilgængeligt for den næste afgrøde. Hvis husdyr omsætter afgrøden er udnyttelsen lidt bedre, men selv med husdyr tabes store mængder kvælstof som afdampet ammoniak direkte ud i atmosfæren fra urin og fæces.
Med et biocirkuleringsanlæg får du en slags mekanisk komave, som konserverer næringsstofferne i grøngødningen og giver dig to højkvalitets gødningsprodukter i stedet. Tør kompost til topdressing og ren økologisk kvælstofgødning. Det kvælstof, der normalt tabes fra grøngødningsafgrøden bliver opsamlet i de 2 gødningsfraktioner. Faktisk kan der tilbageholdes nok kvælstof til at øge udbytter i et almindeligt kornsædskifte med 20-25%! Og fordi du kan bruge fraktionerne lige præcis hvor du vil, får du nye frihedsgrader i sædskiftet.
Biocirkulatoren giver dig nye muligheder for at få næringsstofforsyningen til at gå op. Importeret konventionel husdyrgødning kan erstattes med andre kilder til næring. Vil du hellere aftage madaffald fra et supermarked eller grenafklip fra din nabo? Så sørger biocirkuleringsanlægget for at omsætte det til hygiejnisk kompost, kvælstofgødning, varme og rent vand. Og slutter på den måde næringsstofkredsløbet.
Er du økolog og interesseret i at vide mere om potentialet i biocirkulering, så kontakt Pia Folkmann på mobil: +45 6154 8666.